Wijsje in m’n hoofd

Wonderlijk eigenlijk hoe het brein werkt he? Geuren, geluiden, woorden… alles kan in je hoofd een link leggen met al het andere.

Zo kan de muffe geur van een stamppot boerenkool je in gedachten en emotie terugbrengen naar die gezellige keukentafel van oma. Of laat het je maag 3x omdraaien omdat je ooit eens bij die stamppot iets te veel van die vette worst in je hoofd hebt geduwd.

Ook zijn er misschien wel mensen die bij de geur van smeltend rubber, nadat ze heel hard op de rem hebben moeten trappen omdat opa van 83 ineens met 50 invoegt op de snelweg, ineens terug moeten denken aan hun heftigste sexnacht ooit waarin ze een hele verpakking Durexjes hebben versleten. Misschien dat zo ooit ‘deze film’ is ontstaan?

Ikzelf heb het vaak met beelden of woorden dat ik associaties leg met muziek (zie ook het begin van een vorige blog). En die associaties zorgen dan dus voor liedjes in mijn hoofd, waar ik overigens niet altijd even blij mee ben (laat staan mijn omgeving, als ik de rest
van de dag dat nummer neurie en uiteindelijk iedereen er mee in z’n hoofd zit).

Een vriendin (tevens ex-collega) van mijn vrouw heet Ramona… en ja hoor… Elke keer als ik die naam hoor of zie (zoals nu) zit ik een kwartier lang met de Blue Diamonds opgescheept.

Bij het zappen moet ik altijd opletten dat ik op het juiste moment de andere kant opkijk, want bij het zien van het MTV logo, krijgt mijn brein bezoek van de Dire Straits (Money for nothing – “I want my, I want my, I want my MTV”).

Ook kan ik geen krokodil meer zien zonder Schnappie (expres geen link om jullie gezondheid te beschermen), en heb ik tijdens onze vakantie in ‘Belgie’ meerdere malen van het Goede Doel mogen genieten (bedankt Henk en Henk….).

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik had er een trucje voor om snel van zo’n nummer af te komen. Gewoon door een ander, minstens even irritant deuntje te zingen. Zo had ik zelf de begintune van de smurfen (wat zei je daar? De smurfen????) om zo’n ander door je brein snijdend nummer te verbannen. Maar dan wel een deuntje nemen waarvan je weet dat dat niet (of niet te lang) blijft hangen.

Dat gaat een tijdje goed…. maar niet heel lang. Want wat daar dan weer het nadeel van is, is dat op een gegeven moment, als je ook maar enigszins bang bent dat iets in je hoofd zal blijven hangen, je gelijk met die blauwe beestjes in je harses zit en als het even tegenzit, ook gelijk de associatie gaat leggen met vader Abraham, wat natuurlijk HELEMAAL slecht is voor je verstandelijke gezondheid omdat je dan binnen de korste keren in dat kleine cafe aan de haven vertoeft waar je geld of wie je bent niet meer meetelt (wederom expres geen link).

Je kunt er echt knettergek van worden. Het zou ook wettelijk geregeld moeten worden dat het is toegestaan om alleen al bij het zien van een draaiorgel deze volledig tot brandhout te upgraden, en elk exemplaar van “Heb je even voor mij” met een vlammenwerper te lijf te mogen gaan.

De meest vreselijke muziek-in-mijn-knar-ervaring die ik heb gehad is zonder enige twijfel die keer dat ik dankzij weet ik veel wat voor associatie (wellicht een stukje in het journaal gezien over de Copa America) met DIT NUMMER in mijn hoofd kwam te zitten… Barry Manilow – Copacabana. Zingt u even mee ??? Her name was Lola… she was a show girl…

Geen dank, graag gedaan… nu zitten jullie er ook mee in je hoofd. Ik hoop alleen niet dat het zo erg wordt als toen bij mij. Ik heb er EEN FUCKING WEEK mee in m’n toch al ietwat verknipte brein rondgelopen !!!! En geloof me, na een DAG ben je het al zat en na een week gooi je jezelf het liefst voor een tientonner, met het risico dat je vlak voor de klap nog Henk Wijngaards'”Met de vlamme in de pijp” door je hoofd hoort galmen.

Copacabana… je wenst het je ergste vijand niet toe. Zucht… Her name was Lola…. Hmmmm…. Loooola… Lololololoooola… Ohnee.. niet the Kinks!!!!.

Oh geweldig… nu zit ik met travestieten in m’n hoofd…. Hoe kom ik DAAR nou weer vanaf???? Ik wil m’n smurfen terug !!!

Marcel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s