Zoeken zoeken zoeken

Half elf en Marleen is al naar bed. Ik zit op de bank met m’n MacBook, die netjes op de brede armleuning is gesitueerd. Al jaren ben ik bezig mezelf te verbeteren. Ik zal jullie niet vermoeien met de details uit het verleden, wees gerust. Maar op dit moment probeer ik in mijn hoofd al een tijdje een goed overzicht te krijgen wat ik nu eigenlijk wil met mijn voorliefde voor technische dingetjes en het wrede wereldwijde web. Bloggen ja, en twitteren wellicht. Met m’n iPhone in de aanslag m’n gedachtes, fascinaties, en waarnemingen vastleggen in beeld, geluid of tekst. In de hoop dat er iemand het interessant genoeg zal vinden, en er misschien wel wat aan heeft. En misschien dat die persoon mij weer kan helpen mijzelf te verbeteren?

Middelen in overvloed, maar welke moet ik hebben? Welk doel moeten ze dienen? Overzicht is wat ik nodig heb. Overzicht in wat ik wil, wat er kan, en waarmee. Niet alleen maar op het web, maar in m’n hele leven. Bezig zijn met mijn doel en niet met het zoeken van de middelen, is al een doel op zich. Iets simpels als ‘de juiste’ ToDo list applicatie vinden ontneemt me al zoveel tijd dat ik bij wijze van spreken tegen de tijd dat ik er eentje gevonden heb al niet meer weet waar ik dat ding ook alweer voor nodig had.

Mensen vinden keuze een vrijheid. Maar eigenlijk is het een gevangenis geworden op het moment dat je alleen maar bezig bent met het zoeken naar ‘de juiste keuze’, omdat er teveel dingen zijn om uit te kiezen zodat je geen keuze durft te maken. “Ja maar deze kan dit, en die heeft feature dit en dat, maar gebruik ik dat wel, en kan die wel syncen met zus en zo….”. Urenlang reviews lezen, en commentaren van mensen die je niet kent, andere prioriteiten hebben of, zoals zoveel mensen, gewoonweg domme zeikerds zijn bij wie nooit iets goed is en vervolgens onredelijk negatief hun frustraties botvieren op goedbedoelende reviewers of programmeurs.

Keuzes maken is eerste prioriteit. En dan leven en werken met die keuze. Mocht het uiteindelijk niet zijn wat je zocht, heb je wel weer wat geleerd. Ik ben nog niet waar ik zijn wil, maar ben er wel al veel beter in geworden, in die keuzes maken de laatste jaren. Want zie hier….. een blog. Het middel? M’n MacBook die zo netjes op die brede armleuning staat. Gekocht omdat ik iets wilde wat gewoon werkt zonder gefreubel of gedoe dat me zou afhouden van de doelen die ik mezelf stel. En zojuist heb ik ervoor gekozen om een stukje te typen in plaats van WEER het web op te duiken op zoek naar de juiste todo app.

Tijdens het typen van dit blogje besef ik dat ik die app ook eigenlijk al gevonden had. Ik had alleen de gratis versie die gewoon te beperkt is. Die EUR 7,99 die het me kost om de volledige versie in mijn bezit te krijgen is het meer dan waard als het me uren zoeken gaat besparen. Uren die ik beter kan besteden. Door aan m’n doel te werken zie ik beter de keuzes die ik moet maken, de middelen die ik nodig heb, de prioriteiten die ik moet stellen. En niet andersom. Ik wist het al, maar soms moet je het even ‘zien’ / ervaren. Zo help ik mezelf weer een beetje verder.

Marcel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s