De Wekelijkse Wegdoe

Recycle-Bin-iconHet is alweer bijna 2015 en veel mensen beginnen een nieuw jaar met goede voornemens. Zelf doe ik daar eigenlijk nooit aan. Als je ergens aan wilt beginnen, of mee stoppen, dan is het moment dat je het bedenkt eigenlijk net zo’n goed moment, of zelfs nog beter. Maar we zitten nu al zo dicht bij het nieuwe jaar, dat ik die laatste paar weken van 2014 ga besteden aan het voorbereiden van mijn 2015-projectje: De Wekelijkse Wegdoe.

Door de jaren heen verzamelt een mens een hoop spullen. Te veel spullen eigenlijk. Loop maar eens de dozen op je rommelzolder langs, of trek een willekeurige kast open. Kijk eens hoeveel dingen je hebt die je al zeker een jaar niet hebt gebruikt, of zelfs maar gezien. Dat zijn er verontrustend veel. Waarom bewaren we die spullen? Nostalgie? Vinden we het zonde? Misschien hebben we het ‘ooit’ nog eens nodig? Er zijn onnoemelijk veel redenen te bedenken waarom je iets niet wegdoet, en eigenlijk zijn er maar weinig zinnig.

Geïnspireerd door de nieuwsbrief van The Minimalists heb ik besloten om maar weer eens te beginnen met de overtollige zooi op te ruimen. Sommige dingen zijn voor mij dan wel onbruikbaar, maar wellicht dat een ander er nog iets mee kan. Kleding die ik niet meer wil (zo heb ik nog een winterjas van leer die ik als veganist niet meer wil dragen) kan ik kwijt bij zo’n kledingverzamelpunt van bijvoorbeeld het Rode Kruis, of het Leger des Heils. CD’s kan ik misschien nog bij een tweedehands winkel slijten. En voor boeken zijn er altijd wel gegadigden te vinden. Ik kan ze in m’n tweedehandswinkel bij Bol verkopen, weggeven, of bij het oud papier knikkeren.

Dus vanaf week 1 van 2015 ga ik elke zondag wat weg doen. In week 1 doe ik 1 item weg. In week 2 ontdoe ik mij van 2 dingen etc. En afhankelijk van hoe het gaat en hoeveel (voor mij) nutteloze items ik tegen blijf komen, ga ik proberen om dit zo lang mogelijk vol te houden. Als ik dit daadwerkelijk een jaar vol zou houden heb ik mij aan het einde van week 52 ontdaan van 1378 stuks levenspuin.

Als er iets tussen zit waar ik van denk dat het voor een ander waardevoller kan zijn dan het blijkbaar voor mij is, plaats ik het op internet. En mocht ik het idee hebben dat zelfs het grofvuil er hard voor weg gaat lopen dan plaats ik hooguit een lijstje van wat er die week een enkeltje naar de eeuwige storthopen heeft gekregen.

De Wekelijkse Wegdoe dus. Ik hou jullie op de hoogte.

Groet,

Marcel

 

 

 

2 gedachtes over “De Wekelijkse Wegdoe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s